Gdy nie mam czym posmarować chleba, miksuję ten składnik z dodatkami. W 5 minut mam pyszną pastę
Robiąc zakupy, staram się pamiętać, by wrzucić do koszyka kilka puszek białej i czerwonej fasoli. To baza awaryjnej pasty, która jest wartościowym dodatkiem do pieczywa. Wystarczy dobrze ją doprawić, by zwykłe nasiona zmieniły się w coś pysznego.
Jak zrobić pastę z czerwonej fasoli z pomidorami?
Ten przepis jest banalnie prosty – łączę składniki i miksuję. Całości nie doprawiam już solą, bo produkty z puszek i słoików najczęściej mają jej dość. Gdy robię ją rano, a później wychodzę z domu, nie dodaję czosnku. Jeżeli brakuje mi smakowego akcentu, sypię raczej drobny szczypiorek.
Mój miks dosmaczam czasem innymi ziołami. Chętnie wybieram świeży albo suszony rozmaryn, tymianek i oregano. Rezygnuję wtedy z natki kolendry, a często też z pietruszki. Smarowidło zyskuje bardziej śródziemnomorskie nuty, które wprost uwielbiam.
Przepis: Pasta z czerwonej fasoli z suszonymi pomidorami
Smakowite smarowidło na kanapki na bazie fasoli z aromatycznymi dodatkami
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- Śródziemnomorska
- Czas przygotowania
- 5 min.
- Liczba porcji
- 6
- Liczba kalorii
- 82 w każdej porcji
Składniki
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 3 pomidory suszone w oleju
- 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
- 1-2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
- 1/4 łyżeczki papryki ostrej (opcjonalnie)
- 4 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1-2 łyżki posiekanej natki kolendry albo pietruszki
- czarny pieprz
Sposób przygotowania
- Szykowanie składnikówOdcedź fasolę i przepłucz wodą, po czym dobrze osącz na sitku. Odsącz pomidory i pokrój na kawałki. Przeciśnij czosnek przez praskę.
- Blendowanie pastyWłóż wszystkie składniki poza ziołami i pieprzem do malaksera albo miski i zblenduj na pastę. Dopraw do smaku i posyp natką.
Jak zrobić meksykańską pastę z czerwonej fasoli?
Wersję w stylu meksykańskim przyrządzam z tych samych składników, ale doprawiam ją dodatkowo mielonym kminem rzymskim i nasionami kolendry. Dosypuję po 1/2 łyżeczki tych przypraw, a cytrynę zastępuję limonką. Do gotowej masy dorzucam drobniutkie kostki z małej czerwonej cebuli i połówki czerwonej papryki. Sypię też sproszkowane chili.
Co dodać do pasty z czerwonej fasoli?
A moim przepisie głównym składnikiem są nasiona fasoli. Można jednak rozszerzyć go o inne produkty. Do najsmaczniejszych połączeń należy to z tuńczykiem w puszce, a także z jajkiem na twardo. Produktów tych nie rozdrabniam na gładką masę, tylko dodaję kawałki na końcu. Do takiej kombinacji świetnie pasuje majonez. Całość podkręci ponadto dobra musztarda.
Lubię też miksować pastę z sosem paprykowym ajwar albo pieczoną papryką. W takiej postaci warzywo ma więcej smaku, a mniej wody. Bardziej kremowa konsystencja powstanie dzięki dorzuceniu awokado, ale zwykle nie przesadzam z jego ilością.